Svět tajemných sil Arthura C. Clarka

26. 03. 2015 13:44:14
Mnozí z nás si pamatují tu naprosto magickou a zároveň nervy drásající znělku. Křišťálová lebka, ponurá hudba a obrazy neznáma...přízraky, voodoo panenky, tváře mrtvých, které se objevují vedle snímků živých....to byl a je Svět tajemných sil Arthura C. Clarka...

Dodnes si pamatuji ty večery o prázdninách u babičky na Moravě, kdy jsme zalezli částečně pod peřinu a v temném obývacím pokoji připoutali na dvacet šest minut svůj obličej k obrazovkám, protože ,,už to začínalo“.

Arthura C. Clarka jsem jako osobu začal vnímat samozřejmě až o roky později. Tehdy jsem neměl tušení kdo je on či kdokoli z dalších členů oné zlaté trojice science fiction. Tady se musím přiznat, že to vlastně nevím doteď. Vím samozřejmě o mnohém z toho, co napsali i Isaac Asimov nebo Robert A. Heinlein, ale ani od jednoho jsem snad nic pořádně nečetl.

Není to nějakým odporem, ale prostou skutečností, že klasická scifi mne zatím víceméně minula, ať už šlo o Asimovovu Nadaci, Gibsonova Neuromancera (ani jednu z nich jsem nedočetl) nebo Star Trek, ze kterého jsem viděl asi tři díly. Fantasy jako žánr mne totiž oslovila mnohem dříve a mnohem důkladněji.

Tedy zpět k lebkám...ten seriál je starý jako moje maličkost a při nostalgickém kouknutí na několik dílů na Youtube musím říct, že ani za těch již skoro třicet let neztratil nic ze svého kouzla. Ono s jeho tvůrcem je to podobné, jako s mnoha herci klasických akčních filmů.

Když se takový Bruce Willis objevil s cigaretou v záběru, nemusel ani nic říkat. Jeho výraz tichého posměchu stačil k tomu, aby se na ten film člověk dokoukal do konce. V momentě, kdy se na vás zpod slunečníku při procházce na pláži Srí Lanky podívá přes tlustá skla brýlí klasik literárního žánru, není také potřeba nic dalšího dodávat.

Tam kde z Willisů a Stallonů dýchá drsný respekt, z Clarka přímo svítí tvořivý technický génius, který má na kontě desítky fenomenálních knih a ví to. A navíc se umí usmát, podívat se na svět i sám sebe s humorem a nadhledem. Prostě Brit, jak se patří.

Ve Světě tajemných sil se dotkl asi všech podstatných témat paranormálních jevů – ozvěn z minulosti, duchů mrtvých, pohádkových bytostí, telepatie, chůze po žhavém uhlí a dalších. Vše zpracoval se zvídavostí a kvalitou pro něho tak typickou.

Za zmínku stojí i možná méně známé volné pokračování Záhady světa, které se na našich obrazovkách také kdysi dávno objevilo. Nepamatuji si přesně, nakolik se Arthur C. Clarke vracel k původním tématům a na kolik otvíral nová, ale rozhodně ani tento cyklus neztrácel jeho až poetický osobitý přístup.

Na filmy a pořady také navázala spíše komorní sestava knih. Některé vycházely přímo z pořadů a na obálce měly tuším onu skleněnou lebku a v pozadí Stonehenge. Někde bylo Clarkovo jméno zmíněno jen v roli spolupracovníka, ovšem dostatečně viditelně na to, aby bylo pro zákazníka důvodem ke koupi, ačkoli knihu samotnou mohl mít na svědomí někdo zcela jiný.

Na druhou stranu proč ne, ani tyto svazky se rozhodně neměly za co stydět. Na rozdíl od obrovských knih od Reader Digest měly celkem informační hodnotu a jejich způsob zpracování dával přednost textu před obrázky. Pokud jste si je koupili, byla velká šance, že jste je pak dokonce otevřeli a i si v nich četli. Někdy i vícekrát. Měly totiž něco do sebe na rozdíl od spousty ,,knih“ které vychází dneska.

Stejně jako stále má a i tehdy měl co říct jejich autor. Budiž mu zem lehká a ať nás jeho zvídavost provází ještě dlouho v jeho díle.

Autor: Jonáš Jenšovský | čtvrtek 26.3.2015 13:44 | karma článku: 11.36 | přečteno: 511x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 255 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 436 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 109 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 592 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 268

Freelancer, webový administrátor, autor, příležitostný literární komentátor.

Rád se dostávám věcem na kloub a zajímá mne skoro všechno od astrofyziky po zebry.

Moje weby:

Naefar

Ogmios

Recenzent - Knihy.iDNES.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...